Marți, 1 octombrie 2019, la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Mănăstirea Văratec  - județul Neamț, a fost celebrată Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Cu acest prilej, la căminul de bătrâni din proximitatea așezământului monahal, a avut loc un moment artistic muzical, s-au împărtășit gânduri și amintiri, iar la final, beneficiarii și angajații centrului au luat parte la un picnic.

Ziua persoanelor vârstnice a fost sărbătorită și la Centrul „Cuvioasa Nazaria” de la Mănăstirea Văratec din județul Neamț. Zeci de bunici, asistenți medicali și îngrijitori, au participat la un spectacol oferit cu prilejul celebrării zilei internaționale a persoanelor cu vârsta înaintată. La eveniment a participat și stavrofora Iosefina Giosanu, stareța așezământului monahal, dimpreună cu o parte din monahiile mănăstirii, responsabile cu buna funcționare a centrului rezidențial.

„Astăzi am avut bucuria de-a fi aici, împreună cu bătrânii noștri, cei care beneficiază de îngrijiri permanente în Centrul rezidențial Mănăstirea Văratec. Cu ocazia Zilei internaționale a bătrânilor, am dorit să marcăm această zi, pentru că este prima dată când o sărbătorim în acest centru, împreună cu toții să ne bucurăm și să-i mulțumim Maicii Domnului pentru că astăzi este Acoperământul Maicii Domnului. Bucurându-ne împreună, i-am simțit cu adevărat că sunt mulțumiți de serviciile noastre, și în același timp, și noi suntem mulțumite că ei se bucură de prezența noastră aici, în mijlocul lor. În cadrul acestui cămin, noi îi ocrotim permanent și ne gândim că Maica Domnului va fi ocrotirea lor permanentă” ne-a mărturisit stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec.

 „Astăzi am dorit să marcăm Ziua internațională a persoanelor vârstnice printr-un moment artistic, reușsind astfel să aducem o cântăreață, o fată, care ne-a încântat bătrânii, iar în continuare am organizat un grătar la aer liber. În acest an, începând cu 1 noiembrie, vom împlini un an de la deschiderea centrului. Această zi de sărbătoare este pentru prima dată celebrată la noi în centru și am dorit să facem acest lucru pentru a le arăta bătrânilor că ei sunt susținuți, că suntem împreună o familie, și vrem să le fim mereu alături, să îi încântăm cu diverse activități, cu vizita diferitelor persoane, ne dorim să se simtă bine. Prin aceste activități, noi ne dorim să vadă și comunitatea că a oferi un sprijin, orice ar considera că le este de folos, este o bucurie, chiar și o ciocolată, o floare sau o ieșire la plimbare, pentru ei contează enorm” ne-a declarat Maica Filumena Pădurariu, administratorul centrului rezidențial.

Căminul „Cuvioasa Nazaria” împlinește în luna noiembrie un an de activitate

În prezent, 25 de bătrâni beneficiază de serviciile Centrului rezidențial „Cuvioasa Nazaria”, iar până la sfârșitul anului viitor, peste 70 de persoane sunt așteptate să primească îngrijire în cadrul căminului. Cei care doresc să susțină activitatea centrului social și să contribuie la îngrijirea unui bătrân, o pot face prin intermediul donațiilor online, pe site-ul www.caminulcuvioasanazaria.ro, secțiunea Donează – Donează o sumă pentru îngrijirea unui bătrân.

În urma incendiului din 7 august 1995, petrecut la Bolnița Mănăstirii Văratec – care a fost construită în anul 1840, prin ctitoria Domniței Safta Brâncoveanu – cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel și prin implicarea consiliului Mănăstirii Văratec, s-a hotărât să se construiască o nouă clădire pentru îngrijirea călugărițelor în vârstă și bolnave, dar și a altor bătrâni care nu au locuință și nu beneficiază de o îngrijire necesară. În ziua de 7 mai 1997 s-a fixat locul și s-a pus piatra de temelie, cu denumirea Căminului „Cuvioasa Nazaria”. Tot atunci a fost stabilit și protectorul Paraclisului  - Sfântul Ioan Evanghelistul. După construirea fundaţiilor, demisolului şi parterului de către Arhiepiscopia Iașilor prin Mănăstirea Văratic, în anul 2000, Primăria Agapia a preluat în administrare proiectul căminului de bătrâni. În luna octombrie 2018, Primăria Agapia a fost licențiată pentru serviciul de Centru rezidențial pentru vârstnici, după 21 de ani de eforturi. Activitatea a început la data de 1 noiembrie 2018, iar inaugurarea oficială a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența ministrului Marius-Constantin Budăi de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, și a autorităților locale și județene, la data de 14 decembrie 2018.

Autor: Flavius Popa